101 fouten, prachtig resultaat! | Jongleren.biz

101 fouten, prachtig resultaat!

De meesten kennen hem vast wel: de leerkuil.*

Ik kan jullie zeggen: ik lag er deze week midden in!

Mijn leerlingen wil ik ook in deze tijd graag uitdagend en vindingrijk onderwijs geven, dus ik bedacht vorige week om (net als vele anderen met mij) digitaal onderwijs te gaan geven.

Daar stond ik dan met mijn idee… Hoe pak ik dit aan? Waar begin ik? 

Ik ga dus op enig moment maar ergens van start, ik maak digitale lessen, zoek uit welke programma’s werkbaar zijn, hoe we alles afstemmen… Maar elke keer loop ik vast, is er iets dat niet lukt, is er iets dat hapert. Waarom werkt het niet zoals gedacht? Mijn hoofd maakt overuren, ik raak gestresst en ik kan alleen maar denken: Ik wil niet alleen maar bezig zijn met deze digitale ellende. Ik wil gewoon leerkracht zijn! Ik wil kinderen zien, helpen, inspireren en op laten bloeien. Samen zijn, samen delen, samen zoeken, samen oplossen, samen… Het lukt niet. 

Ik snap het niet, het is lastig, ik ben hier niet goed in…. Ik stop ermee. 

Daar lig ik dus, midden in de leerkuil. En dan?

Ik poog eruit te gaan klimmen. Een aantal dagen van mopperen, verder zoeken, verder stressen, keihard werken en 101 fouten maken… 

Ik probeer, ik zet door, ik oefen, ik vraag hulp. En dan?

Dan brengen 101 fouten aan het eind van de week iets heel moois samen… Daar zitten ze: 12 kanjers, voor hun schermpje. Ze zien elkaar. Ze zien mij. Ze leven op, genieten van het digitale samenzijn en de uitdagende opdrachten. 

En ik… ik geniet mee, ben ontroerd en bedenk dat ik weer eens heb ervaren wat ik mijn leerlingen ook vaak genoeg heb meegegeven… probeer, zet door, oefen en vraag hulp: je kan altijd groeien in iets. 

Zo worstelen we allemaal, aan alle kanten en elke dag met alles wat in deze roerige tijd op ons afkomt. Als ik het op onderwijs betrek: leraren die zoeken naar mogelijkheden om hun leerlingen te scholen op afstand, kinderen die thuis aan de slag zijn maar liever op school zijn met hun vriendjes, koppies vol vragen en angsten, lijven vol onrust, ouders die opeens naast hun baan en zorg voor de kinderen ook als juf of meester moeten voldoen. Het is voor iedereen schakelen, zoeken, proberen, doorzetten. We maken allemaal fouten, misschien wel meer dan 101 in deze tijd. Maar ik ben er van overtuigd dat veel van deze fouten leiden naar iets moois, iets nieuws, iets waar we nog niet eerder aan geproefd hebben. Laten we onze vindingrijkheid ten volle aan- en inzetten om zo dwars door alle fouten heen mooie momenten, plannen en ideeën te creëren. Zo groeien we en brengen we samen. 

*De leerkuil laat zien hoe het voelt als je iets nieuws aan het leren bent.